Riksdagen

Vänsterpartiet Fagersta

 

Riksdagen

Inspel från Västmanlandsbänken.

 

Riksdagsåret 2014-2015.

 

 

Ett riksdagsår går snart in i sin sista månad.

 

Inkryssad av väljarna i Västmanland tog jag efter moget övervägande plats i Sveriges Riksdag. Upprop 29 september, det högtidliga öppnandet 30 september och invald i Försvarsutskottet ungefär samtidigt som den stora Ubåtsjakten började i Stockholms skärgård. En slags maritim rivstart.

 

Lika höga som i skärgården gick svallvågorna inne i riksdagshuset då SD försökte via utpressning och sönderslående av all praxis rösta emot sina egna prioriteringar bara för att hjälpa alliansen att skapa kaos. För första gången sedan 1958 planerades det för ett extraval innan den omdebatterade decemberöverenskommelsen, DÖ, kom till stånd.

 

 

Och nu har vi alltså tre olika riksdagsmajoriteter. Enligt DÖ ska regering och allians försöka komma överens om försvaret, pensionerna och energin. I utskotten hittar däremot SD och alliansen varandra rekordartat ofta så då skickar utskottet ett sk tillkännagivande till regeringen om vad utskottets majoritet tycker om betygen mm och därigenom också en majoritet i riksdagen. Och så ska budgeten förhandlas med Vänsterpartiet.

 

 

Försvaret för 2016-2020 blev alliansen och regeringen överens om i slutet av april. Men fortfarande ska de extra två miljarderna per år man kom överens om, de ska förhandlas med Vänsterpartiet när budgeterna ska rullas fram. Vi får se hur det kan gå.

 

 

Det blev inget extraval. I mars, alltså…!

 

Stig Henriksson